Utställning: UNDER - AnnaSofia Mååg

Utställning: UNDER - AnnaSofia Mååg

Vernissage

Lördag 23 mars klockan 12 - 14
Borlänge biblioteks konsthall
Utställningen pågår 23 mars - 15 april

Öppettider

Måndag - torsdag: 10-18
Fredag: 10-16
Lördag: 11-15
Söndag: stängt


OM UTSTÄLLNINGEN

Gruvblommor – en slags krukor som ringlats upp för hand, långsamt för att kontrollera formen på leran. En kruka – en månads formning. Sen får den torka lika länge till. Minst.

Marken skakar.
Berget rör sig.
Jag är på kanten med mina krukor - snälla spara mina krukor.
Vi huserar intill en järnmalmsgruva, krukorna och jag.

Gruvan växer och industrin blomstrar. Så även krukorna, de tar form och liksom blommar – trots att gruvan skakar om allt underifrån.

Samhället rivs för att överleva. Hus flyttas eller rivs, vägar dras om, de gamla blir hängande över gruvkanten eller försvinner helt. En del människor lämnar, andra stannar så länge det bara går, en del vill lämna men har inte råd.

Jag flyttar hela min studio när gruvan expanderar för nära. Fyra olika studios, åtta olika hem – 16 år i Malmfälten.

Malmberget är borta – under 70 år har gruvan gnagt sig fram. Nu tar naturen över igen – underifrån.

Jag tittar ner i gropen men jag kan inte se botten – så min fantasi fortsätter resan längre ner.
Vi står pall både krukorna och jag.
Det är ett under.
Man bör tro på det som inte finns
För det som finns
Har en gång inte funnits
När det som funnits
Inte finns längre
Ingen början
Inget slut
Fortfarande här


ANNASOFIA MÅÅG

är en svensk konsthantverkare inom områdena skulptur, keramik, is och snö. Född i Södertälje och uppvuxen i Stockholm och Dalarna. Utbildad i Dalarna (KGU- Falun och Leksands folkhögskola) och Göteborg (HDK-Valand), därefter bosatt i, och verksam från, Malmfälten i Norrbotten under 16 år.

Hennes arbeten finns bland annat representerade på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och Icheon Ceramic Center i Sydkorea. Under flera år har AnnaSofia varit engagerad i ishotellet i Jukkasjärvi där hon utformat och byggt flera sviter och ansvarat för isskulptering event. Sen 2017 åter tillbaka i Dalarna där hon nu ansvarar för utbildningen Keramisk Form på Leksands folkhögskola.

AnnaSofia Mååg och konsten att stanna kvar på ytan

”Vi brukar gärna föreställa oss att sanningen ligger på djupet - det är en av de mest beständiga metaforerna i vår kultur. Lögn, sken, illusion: allt sådant ligger på ytan. Sanningen däremot ligger undertill. Men när Mååg lyfter på förlåten, leds vi bara vidare till annan förlåt, till en frusen avgrund av hemligheter. Hennes keramik gestaltar själva denna rörelse från sanning till sanning, från blotta till blotta, och med sådan sinnlig konkretion att man inser att ytan mycket väl kan vara allt.”

Text av Sara Danius (VOICES) ISBN 91 7203 778 4


Utställningen arrangeras av KiD - Konst i Dalarna i samarbete med Borlänge kommun med stöd från Bild och Form Region Dalarna och Konstfrämjandet Dalarna